poniedziałek, 20 października 2014

Curry z dynią i warzywami





Tegoroczna jesień rozpieszcza nas promieniami słońca, korzystajmy więc z nich ile tylko możemy, spędzając czas na świeżym powietrzu. Jednak, gdy dni robią się coraz krótsze, a wieczory chłodniejsze, warto w domu ugotować coś aromatycznego i rozgrzewającego. Polecam curry z dynią i warzywami. Z racji tego, że sezon na dynie trwa, warto wykorzystywać ją do codziennych posiłków. Halloween coraz bliżej, a odmian dyni w sklepach jest coraz więcej. Pamiętajmy, że dynia jest niskokaloryczna, bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2. Wzmacnia nasz układ odpornościowy, co przy jesiennej aurze, jest bardzo pomocne. I co najważniejsze nawet po ugotowaniu nie traci swoich wartości odżywczych.


Ja najczęściej decyduję się na dynię Hokkaido. Jej skóra po ugotowaniu jest miękka, więc nie musimy obierać dyni, a dla mnie jest to duża wygoda. Warzywne curry z dynią podałam z piersią z kurczaka oraz kaszą kuskus. Możemy zaserwować je również z ryżem lub inną kaszą oraz zrezygnować z mięsa, powstanie nam bowiem wegetariańskie danie. W kuchni warto być kreatywnym i łączyć nowe smaki. Jeżeli jest to posiłek, który przygotowujemy tylko dla siebie, nie bójmy się eksperymentować, warto czasem zaszaleć i przygotować coś, czego nigdy wcześniej nie robiliśmy.

Potrzebne składniki:
1 dynia Hokkaido (ok 1kg)
2 cukinie
3 pomidory

1 duża marchew
papryka czerwona
cebula (wg. uznania)
3 łyżki przecieru pomidorowego
opakowanie kaszy kuskus
2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
przyprawy: imbir, curry, kurkuma, sól, pieprz, chili, ostra papryka czerwona



Przygotowanie:
 
Dynie przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ, kroimy w kostkę i wraz ze skórą wrzucamy do garnka. Dolewamy wody, tak żeby przykryła nam dynię, dodajemy sól, pieprz, chili, paprykę, łyżeczkę cukru i zaczynamy gotować.

Pomidory (obieramy ze skórki), cukinię, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się dyni. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek wraz z solą i pieprzem. I wrzucamy do gotujących się warzyw. Woda powinna nam już trochę odparować, jeżeli jest jej za dużo możemy trochę odlać lub chwilę podusić. Należy, jednak pamiętać,że warzywa nie powinny się rozpadać, lecz być al dente. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz szczyptę curry, kurkumy oraz imbiru. Wedle smaku doprawiamy chili oraz solą. Odstawiamy.

Pierś myjemy, osuszamy i nacieramy solą pieprzem oraz czerwoną ostrą papryką, smażymy na teflonie. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Nakładamy na talerz kaszę, warzywne curry, a na wierzch pokrojoną pierś z kurczaka. Smacznego.

 


  


1 komentarz: