wtorek, 7 kwietnia 2015

Soczewica z warzywami


Pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Soczewicę jem dość często. Przede wszystkim dlatego, że smakuje mi ona zawsze niezależnie od tego co do niej dodam. W dzisiejszej odsłonie występuje w towarzystwie papryki, marchewki oraz cukinii. Do całości dodałam przecier pomidorowy oraz przyprawy. Taki obiad możemy zjeść w domu, jak i bez problemu zapakować do pracy. Jest syty i smaczny. Przygotowaną potrawkę możemy zjeść na zimno lub na ciepło. W obu wariantach świetnie smakuje.

Soczewica jest cennym źródłem białka dla naszego organizmu. Ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie – właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem potasu oraz kwasu foliowego.
Jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Nie trzeba jej moczyć jak w przypadku grochu, fasoli, czy cieciorki. Wystarczy opłukać i zalać wodą, a następnie gotować przez około 15 minut, pilnując, by się nam nie rozgotowała. Pamiętajcie, że soczewicę soli się pod koniec gotowania, bo w przeciwnym razie nam stwardnieje:)

Potrzebne składniki:
-szklanka soczewicy zielonej,
-duża cukinia,
-marchew,
-papryka,
-cebula,
-przecier pomidorowy,
-łyżka oliwy z oliwek,
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż zmięknie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy marchew oraz paprykę i lekko podlewamy wodą. Chwilę dusimy, po czym dodajemy pokropują cukinię. Dusimy na małym ogniu. Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego i przesypujemy na naszą patelnię ugotowaną soczewicę. Chwilę dusimy i podajemy:) Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz